Το Ηράκλειο στους ρυθμούς του Μπότσια

Το Ηράκλειο στους ρυθμούς του Μπότσια τον Οκτώβριο

Στο νησί της Κρήτης και στην πόλη του Ηρακλείου θα χτυπάει η καρδιά του Παγκόσμιου Μπότσια 20 έως 28 Οκτωβρίου 2023.

Στο πολύ μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός που διοργανώνει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία από όλο τον κόσμο με στόχο τη διεκδίκηση πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΠΑΡΙΣΙ 2024.

Στόχος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η άρτια διοργάνωση σε όλους τους τομείς ώστε οι αθλητές που θα επισκεφθούν τη χώρα μας και το νησί της Κρήτης εκτός από την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και την φιλοξενία.

Μπότσια στην Ελλάδα

Το Μπότσια είναι ένα ευρέως διαδεδομένο Παραολυμπιακό άθλημα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα με τους Έλληνες αθλητές να πρωταγωνιστούν στο Διεθνές αθλητικό στερέωμα.

Τα μετάλλια των Ελλήνων αθλητών σε Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πεκίνο 2008

Πολυχρονίδης Γρηγόρης 2η θέση Ατομικό BC3

Λονδίνο 2012

Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Πολυχρονίδης Δανιήλ (συνοδός-αθλητής), Πανανός Νικόλαος – Κεραμύδας Ανδρέας (συνοδός αθλητής), Κορδαλή Μαρία-Ελένη – Κεραμύδας Ανδρέας (συνοδός αθλητής) 1η θέση Ζευγάρια BC3

 

Ρίο ντε Τζανέιρο

Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Πατρώνη Αικατερίνη (συνοδός-αθλήτρια) 2η θέση Ατομικό BC3

Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Πατρώνη Αικατερίνη (συνοδός-αθλήτρια), Πανανός Νικόλαος – Κεραμύδας Ανδρέας (συνοδός αθλητής), Ντέντα Άννα – Ντέντα Χριστίνα (συνοδός αθλήτρια), 3η θέση Ζευγάρια BC3

Tόκιο 2020

Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Πατρώνη Αικατερίνη (συνοδός-αθλήτρια) 2η θέση Ατομικό BC3

Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Πατρώνη Αικατερίνη (συνοδός-αθλήτρια), Ντέντα Άννα – Ντέντα Χριστίνα (συνοδός-αθλήτρια), Πυργιώτη Αναστασία – Πυργιώτης Ιωάννης (συνοδός αθλητής) 3η θέση Ζευγάρια BC3

Boccia - το άθλημα

Η λέξη «Boccia» προέρχεται από την ιταλική λέξη που σημαίνει μπολ και είναι πιθανώς ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια που έπαιξε η ανθρωπότητα-σκαλίσματα αιγυπτιακών μορφών που πετούν πέτρες έχουν καταγραφεί από 5200 π.Χ.

Το Μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη.

Στις ημέρες μας, το Μπότσια αποτελεί άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.

Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”.

Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή η ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν θα αγωνιστεί με τις κόκκινες ή τις μπλε μπάλες.

O πρώτος γύρος ξεκινάει με τον παίκτη που θα παίξει με τις κόκκινες μπάλες, ο οποίος ρίχνει πρώτα την άσπρη και στη συνέχεια μια κόκκινη μπάλα. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους, προσπαθώντας να φτάσουν την μπάλα-στόχο.

Στο τέλος κάθε γύρου μετρούνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.

Υπάρχουν 8 τύποι ατομικών παιχνιδιών για άνδρες και γυναίκες για κάθε αγωνιστική κατηγορία (BC1, BC2, BC3, BC4). Τα αγωνίσματα των ζευγαριών και των ομαδικών είναι μικτά. Στα ζευγάρια υπάρχουν 2 τύποι παιχνιδιών, για τις αγωνιστικές κατηγορίες BC3 και BC4. Στα ομαδικά υπάρχει μόνο ένας τύπος ομάδας, για τις αγωνιστικές κατηγορίες BC1/BC2 μαζί.

Το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερις γύρους, στα ατομικά και τα ζευγάρια, και από έξι γύρους στην κατηγορία του Ομαδικού. Παίζεται σε γήπεδο - συνήθως με σκληρό δάπεδο- με διαγραμμίσεις.

Στο άθλημα του Μπότσια συμμετέχουν αθλητές με νευρο-μυικές βλάβες που προκαλούν βαρύ περιορισμό της κίνησης σε όλα τα άκρα και τον κορμό (μυοπάθεια, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση κτλ), καθώς και με κινητικές δυσλειτουργίες (κακώσεις νωτιαίου μυελού, μυϊκή δυστροφία κτλ).

Περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα:

Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή https://www.paralympic.gr
Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπότσια https://www.worldboccia.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο